ENG

MARS – Training

MARS is niet enkel de naam van de oorlogsgod van de Romeinen, het is ook een mooie acroniem voor ‘Medieval and Renaissance Swordfighting’, of in het Nederlands; middeleeuws en Renaissance zwaardvechten. Nu wordt er bij MARS in Groningen getraind in meer dan enkel en alleen zwaardvechten, ook andere technieken komen aan bod onder de verzamelnaam middeleeuwse Europese krijgskunsten. De focus ligt tijdens de trainingen op drie hoofdonderdelen. Uiteraard behoort daartoe het zwaardvechten met het langzwaard. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van kunststof trainingszwaarden, die door hun vorm, lengte en gewicht een redelijk realistisch alternatief bieden voor de stalen originelen, maar die dankzij een hogere flexibiliteit toch veiliger in gebruik zijn.

Dolk- en mesvechttechnieken komen ook veelvuldig aan bod. Deze handzame, snelle wapens zijn niet alleen vandaag de dag populair, ook tijdens de middeleeuwen werden zij veelvuldig ter hand genomen. Zelfverdediging tegen, en het vechten met deze wapens zijn daarom onmisbare lesonderdelen in deze vechtkunst.

De basis voor dit alles ligt in het ongewapende gevecht. Dit komt niet alleen aan bod in de vorm van het middeleeuws worstelen, ook ongewapende verdedigingen tegen dolken en zwaarden krijgen de aandacht.

De leden dragen tijdens de training T-shirts met het wapen van de vereniging en zwarte broeken tot net over de knie, met bijbehorende lange zwarte kousen. Dit laatste als moderne interpretatie van, en knipoog naar de historie, waar in de late 15e eeuw de pofbroeken in de mode kwamen. En feitelijk bij wijze van hommage aan de meesters van weleer, zonder hun boeken had men deze vechtsport nu niet kunnen beoefenen.

Ter bescherming wordt gebruik gemaakt van schermhelmen, en beschermende kleding, zoals handschoenen en arm- en beenbescherming.

Voor nieuwe leden en geïnteresseerden die proeflessen komen volgen is er altijd de mogelijkheid tijdens de les gebruik te maken van voorradig leenmateriaal. Wel is het handig comfortabel zittende sportkleding te dragen, en binnensportschoenen die geen strepen achterlaten in de zaal.

Kom gerust langs voor gratis proeflessen! Benodigdheden: sportkleding en een goed humeur.

Interesse? Laat het weten via e-mail of neem telefonisch contact op met de trainer.